MIT KELL TUDNI A CSOKOLÁDÉRÓL, A KAKAÓRÓL?
A kakaó alapú termékek milyen pozitív hatással vannak az egészségünkre?
A kakaó fő hatóanyaga antioxidáns a flavan-3-ol, a flavanol.
A flavanolnak pozitív hatása van:
- a kardiovaszkuláris panaszoknál . 200-900 mg flavanol /nap
- a vércukor / inzulin rezsiztencia 200-600 mg flavanol / nap
- a memória: 500-900 mg flavanol / nap
- a bőr rugalmasságára / ráncok ellen 320 mg naponta
A csokoládé megengedett dopping a memóriánk számára
Egy kísérleten 37 50-69 év közötti önkéntes vett részt. Az első csoportban 19 önkéntes naponta 900 mg magas flavanol tartalmú kakaó italt ivott 2x naponta. A többiek csak 10 mg tartalmú italt. Ki lett mutatva, hogy 20 %-kal növekedett az agy vérellátása a limbikus rendszerben az első csoportnál. A limbikus rendszerben van az érzelmek, a viselkedés, a hosszú távú memória központja.
Az agyban lefolyó reakciók sebessége, kb. minden 10 évvel 220 ms lassul. Az önkénteseknek, akik 3 hónapig flavanol tartalmú italt fogyasztottak, 660 ms gyorsabb agy reakciói voltak. Vagyis átvitt értelemben azt lehet mondani, hogy évtizedekkel fiatalodtak.
Sajnos a csokoládéval magával nem tudunk megfiatalodni :-(
A csokoládétermékek flavanol tartalma nagyon változó, s nem is attól függ, hogy tejcsokoládéról vagy étcsokoládéról van szó. Legnagyobb mértékben ezt a kakaóbab feldolgozása befolyásolja, vagyis a fermentáció, a szárítás és a pörkölés.
Hogy a csokoládé a memóriánkra jelentősen hasson, életveszélyeztető mennyiséget kellene fogyasztanunk.
De néha a gondolat is segít. Ne mondjunk le ezért a csokoládé jó hatásáról, azonban használjuk mértékkel a cukorra való tekintettel ( és arra, hogy a kakaópor nehézfémeket tartalmazhat ), hogy megtartsa kivételességét.